Baza čierna

Na hlavnú stránku Napíšte mi email
Na hlavnú stránku
Liečivé čaje
Krása s bylinkami
Choroby
Kalendár zberu
Bylinky v kuchyni
Odkazy
Zdroje

  Z bazového dreva bol vraj zbitý aj Ježišov kríž, na baze sa podľa niektorých historických prameňov obesil Judáš. Baza sa v Európe spája aj s mágiou. Baza pochádza z Európy a zo severnej Afriky. Baza je trváci ker alebo strom 5-10 m vysoký so sladko voňajúcimi žltobielimi kvietkami usporiadanými v chocholíkoch. Plody má čierne a lesklé s čierno červenou farbou. Kvitne od mája do júla, kvety sa sušia ako celok, a až nekôr sa oddelia od stopiek a skladujú sa v nádobách. Plody zrejú v auguste až septembri. Baza rastie často v blýzkosti domov. plotov, hájov a lesov, a pod. Darí sa jej všade ale najlepšie jej je vo vlhkej pôde s dobrým humusovým horizontom. Je nenáročná na pestovanie aj v záhrade.

  Zbierame kvety, alebo aj zrelé plody a mladé listy, keď začínajú nadobúdať tvar, kôru. Kvety sušíme vcelku priviazané o motúz za hlavnú stopku. Zbierame za suchého počasia. Schne pomaly (45°C). Chránime pred svetlom a vlhkom.

Vlastnosti: Diaforetikum, diuretikum, antineuralgikum, adstringens

Využitie: Od dávna zohrávala baza v liečiteľstve a lekárnictve dôležitú úlohu. Používa sa aj v potravinárstve. Čaj z bazy sa používa napríklad na nečistú pokožku, pomáha pri liečení reumatických problémov a dny. V tele aktivizuje obranné látky. Stymuluje obehový systém, je silne močopudná, podporuje vykašliavanie, a je protizápalová. Používa sa pri chorobách z prechladnutia (pomáha poteniu a znižuje horúčku). Mladé listy napomáhajú metabolizmu v jarnom období, keď sa naše telo potrebuje prečistiť. Zvárané plody sú výborným osviežujúcim nápojom. Kôra a listy sa používajú na výplach ústnej dutiny, zvonka na mierne popáleniny.

Upozornenie: Baza je vo väčších dávkach jedovatá!!! Vyvoláva nevoľnosť a bolesť hlavy. Môžu sa objaviť aj hnačky. Má veľa príbuzných druhov, a často sa mýli s inými rastminami!

Typ na limonádu: 5 veľkých bazových kvetov, 1/2 kg cukru, 1 citrón zalejeme vodou, necháme 8 dní ležať na slnku a precedíme.

 
   
            Čaje z bazy 
26 27 29 34 35 36 43 45