Bazalka

Na hlavnú stránku Napíšte mi email
Na hlavnú stránku
Liečivé čaje
Krása s bylinkami
Choroby
Kalendár zberu
Bylinky v kuchyni
Odkazy
Zdroje

Táto bylina pochádza z Indie a do okolia stredozemného mora sa dostala asi v 16. storočí. Bazalka má široké uplatnenie v kuchyni práve preto, že má krásnu vôňu. Existuje niekoľko druhov, a všetky sú jedlé a nájdu upltnenie v kuchyni. Je to jednoročná bylinka z čeĺade hluchavkovitých, dorastá do výšky 30-40 cm. Má štvorhrannú krehkú stonku a biele, žltobiele niekedy červené kvietky. Kvitne od júna do septembra.

Dá sa pestovať aj doma v záhradke, alebo v kvetináči. Darí sa jej v humusovej, kyprej a nie príliš suchej pôde na slniečku, ale slabší tieň je jej na osoh. Zasievame ju na jar (marec - apríl) do kvetináčov. Do pôdy ich dávame až keď zosilnejú a vonku už nehrozia mrazy. Hnojíme aj polievame veľmi opatrne, nemá totiž rada premokravenú pôdu. Napadajú ju aj škodcovia, preto si vyberajte rastliny, ktoré sú úplne zdravé. Zbierme vňať na začiatku kvitnutia, režeme ju 30 cm od vrchu, aby mohla dorásť.  

Obsahované látky: Éterický olej, tresoviny a iné.

Vlastnosti: Aromatikum, karminativum, mierne antiseptikum.

Využitie: Obsahuje silicu používanú vo voňavkárstve aj v kadidlách. Pomáha pri problémoch s nadúvaním, podporuje chuť k jedlu, a vylučovanie nežiadúcich látok z organizmu. Zlepšuje aj činnosť obličiek. V kuchyni sa používa ako náhrada za čierne korenie, nachádza uplatnenie vo francúzkej, talianskej kuchyni. Hodí sa na pizzu, do omáčok, dresingov, šalátov, k syrom, rybám, k mäsu...